Про льдогенератори

З давніх часів людство прагнуло до комфорту. Електрика, кондиціонер, холодильник, радіо і багато інших винаходи кардинально змінили життя суспільства. У 1850 році в США американський лікар Джон Горі створив обладнання, яке здатне виробляти лід, ми користуємося його винаходом дуже часто, навіть не замислюючись про це. У наші дні цей корисний агрегат вірно служить людству і називається льодогенератором.

 

Жоден сучасний бар або ресторан не може обходитися без льодогенератора

 

Льодогенератор - пристрій, який створює лід, технічний або харчовий, з використанням морської або прісної води. Для роботи льодогенератора необхідна електрика, підведення питної води та дренаж для відведення талої води. Для тривалої роботи льодогенератора дуже важливо використовувати ідеально чисту воду, що проходить систему фільтрації (як правило, заклади, які турбуються за свою репутацію, обладнані професійною системою фільтрації), а також обов'язково використовувати софтнер-пом'якшувач, який перешкоджає відкладенню солей на форсунках льодогенератора.

 

Фінальний продукт льодогенератора - це лід різної форми, він може бути реалізований у вигляді гранул, луски, кубиківпальчиків або пірамідок. За допомогою льодогенераторів та льодокришителів бармени досягають всіляких форм льоду для приготування напоїв та коктейлів.

 

Заклади громадського харчування постійно використовують льодогенератори у своїй роботі для виготовлення льоду, який надалі додається в напої, коктейлі, різні страви і застосовується для подачі на стіл та для збереження продуктів.

 

Льодогенератор може різноманітно забезпечуватися водою. Відповідно моделі діляться на заливні або ті, що підключаються до водопроводу. Заливні льодогенератори мають маленьку продуктивність - в середньому близько 15 кг льоду за одну добу і застосовуються, як правило, в домашніх умовах і називаються побутовими льодогенераторами. З іншого боку, льодогенератори, які підключаються до водопостачання, можуть виробляти лід у великих кількостях і називаються професійними льодогенераторами. Але на практиці середньостатистичному ресторану, кафе або бару достатньо льодогенератора, який випускає від 18 до 42 кг льоду за добу. Для таких закладів підходять досить поширені моделі від СВ 184 до СВ 425. Більш потужні пристрої виробляють до 150 кг льоду за добу, але в умовах ресторану у використанні льоду в такій кількості немає ні найменшої потреби. Льдогенератори з продуктивністю 120 - 150 кг на добу зазвичай використовують великі бари і нічні клуби.

 

Принцип роботи льдогенератора безпосередньо залежить від необхідної форми льоду. Якщо потрібен лід у формі кубика, то його поступово наморожують на випарник і тільки після досягненні встановленого розміру він опиняється у відділі накопичувача. Виготовлений лід зберігається у накопичувачі, іншими словами, бункері і практично не схильний таненню. Для виробництва льоду у формі луски намороження відбувається в кілька шарів, лід повинен періодично зрізатись скребком або так званим «шнеком» (процес намерзання і зрізання льоду автоматизований).

 

За принципом дії, в основному сучасні льодогенератори випускаються в компресорному виконанні. Агрегат працює за принципом наморожування льоду прямо на поверхню випарника. Льодогенератори бувають підлогового або настільного виконання. Охолодження реалізовується повітряним або водним чином.

 

При виборі льодогенератора виробництва італійського заводу Brema в буквено цифровій серії закладена вся інформація про льодогенератор. Для наочності розберемо модель CB 425 A.

 

Літера С - вид льоду, який виробляє льодогенератор, а саме кубик, літера В - говорить про те, що льдогенератор обладнаний бункером. Цифра 4 - продуктивність в добу не менше 40 кг льоду, цифра 25 - об'єм бункера 25 кг. Літера А або W - тип охолодження, відповідно повітряне або водяне.

 

У 90% льодогенераторів використовується повітряне охолодження. Водяне дорожче, за рахунок ціни на воду, яка повинна постійно циркулювати, щоб охолоджувати агрегат льодогенератора. Тому водяне охолодження застосовують тільки в гострій необхідності. Наприклад, водяне охолодження використовується, коли бар настільки тісний, що немає можливості доступу повітря до системи охолодження, льодогенератор «задихається». Також водяне охолодження використовується на риболовецьких судах, оскільки воду для охолодження беруть прямо з моря. Льдогенератори для морської води мають відмінності, практично всі комплектуючі виготовляється з нержавіючої сталі для уникнення корозії.

 

Кубиковий лід або у формі пірамідки в основному потрібен для напоїв. Якщо вашому ресторану необхідний тільки такий лід, тоді доцільно придбати льодогенератор з невеликою продуктивністю. Варто звернути увагу, що форма даного льоду може бути різноманітною, наприклад, у вигляді пірамідок, кубиків або пальчиків.

 

Льдогенератори для лускатого льоду мають спеціальний барабан і ніж, який розташовується в центрі і зрізає лід по мірі його замерзання. Далі лусочки направляються в бункер. Даний лід потрібен для збереження м'ясних і рибних напівфабрикатів. Льдогенератори лускатого льоду компанія Brema випускає під маркуванням Muster.

 

Лід гранулу роблять за допомогою моделей з індексом GB і G, з вбудованим бункером і без бункера відповідно. Використовують гранульований лід для охолодження фаршу або тіста, додаючи його прямо під час замісу тіста або в куттер при його приготуванні.

 

Отже, льодогенератори (генератори льоду, машини для льоду)є незамінними пристроями в сучасній харчовій промисловості. Вони застосовуються в більшості ресторанів, кафе, барів, нічних клубів, продуктових магазинів, супер і гіпермаркетів, а також інших закладах для зручної роботи і задоволення потреб відвідувачів!